Mircea Druc in emisiunea Stelei Popa de la Radio Chisinau: „Moscova cauta omul la Bucuresti”

Ştiri multimedia
Imprimare PDF


Mircea Druc in emisiunea Stelei Popa de la Radio Chisinau: „Moscova cauta omul la Bucuresti” „Noi nu am progresat nu in timpul ultimei guvernari, ci a ultimilor 20 de ani. Cei care sunt azi la putere nu au facut absolut nimic decat ceea ce a incercat sa faca Snegur. Aceeasi tactica, strategie, mentalitate, tehnologie si aceleasi ingrediente. (…)

 

Dupa Gorbaciov s-a inteles ca nu mai depinde de om, de presedinte, de Guvern. Sistemul trebuie sa moara. Dupa 20 de ani și la Bucuresti, si la Bruxelles, si la Moscova, Washington si Kiev s-a inteles ca nu depinde de cine este – Snegur, Lucinschi, Voronin sau Ghimpu. Lucrurile nu se pot schimba. Nu am putut construi comunism de aceea ca nu se putea construi. Proiectul si directia erau gresite”.

Sunt cateva pareri ale primului premier al RM – Mircea Druc, enuntate in cadrul emisiunii MAI APROAPE DE EUROPA din aceasta saptamana. Am stat de vorba zilele trecute cu domnia sa la Bucuresti si mi-a spus multe idei interesante, inclusiv despre cum vede domnia sa mersul lucrurilor de o parte si de alta a Prutului in ultima vreme.

„Presedintele trebuia lasat sa fie ales de tot norodul, prin scrutin general”
Asta spune Mircea Druc despre alegerea sefului statului. „Intr-o situatie atat de complicata si intr-o conjunctura atat de neserioasa precum cea de la Chisinau, e bine ca acest presedinte, a asa-zisului stat moldovenesc format din sase judete (min 7.20), ca si presedintele asa-zisului stat din cinci raioane sovietice de la Tiraspol, ca si presedintele asa-zisului stat Gagauzia din 21 de sate la Comrat, sa fie ales de toti. Macar sa osteneasca. Macar sa raguseasca”, subliniaza invitatul emisiunii.

Ce e cu aceste 50+1?

Mircea Druc in emisiunea Stelei Popa de la Radio Chisinau: „Moscova cauta omul la Bucuresti” Asta se intreaba Mircea Druc si continua: „Alegeti presedintele si peste doua sau trei luni cade Guvernul, vine o criza economica si alegeri anticipate. Si, dvs. iar cu 50+1? Pai, atunci vine Șelin! Stiti cine poate sa devina presedinte cu 50+1 peste o luna, un an, doi sau trei? (…) PCRM-ul se plange pentru ca daca nu da jos Guvernul acum, daca nu face alegeri anticipate, nu mai are sanse sa revina. (min 24.30)”. Și conchide: „Dintre toate probleme Republicii Moldova,  problema alegerii presedintelui este ultima si cea mai putin semnificativa (min 26.30)”.

„Liderii AIE trebuiau sa faca ce a facut Șevciuc la Tiraspol – a veni și a curatit absolut tot!” (min. 9.28)

„Nu a ramas piatra pe piatra. Asta trebuia sa faca AIE. Cu toate ca Sevciuc trebuie sa fie foarte prudent, deoarece Ministrul Securitatii – Antiufeev si tot Serviciul de Securitate din Transnistria sunt ofiteri ai Moscovei. El inca e dependent de gazele si pensiile de acolo”, crede Mircea Druc.

„Șevciuc este omul Ucrainei”


Cat despre schimbarea de la Tiraspol, fostul premier crede ca: „De la 1 ianuarie 2012 in Transnistria a invins Ucraina. (min. 10.10) Si acum Ucraina ii va rezolva problemele, deoarece Sevciuc este omul Ucrainei. Moscova a pierdut lamentabil. Pentru ca a invins Ucraina, a doua, a treia zi sau peste o saptamana ambasadorul SUA in RM a mers la Tiraspol. (…) Strategia lor este asa: distantam si RM si Rusia de Transnistria, iar locul Rusiei trebuie sa il ia Ucraina. (min. 11.30)”

„Moscova cauta omul la Bucuresti”


Mircea Druc explica de ce afirma si crede asa: „Fiindca  nu stie la ce ii trebuie Chisinaul. Moscovei ii trebuie Chisinaul, Tiraspolul si Ucraina (min 36.15) (…) Moscova si-ar gasi foarte usor omul, numai ca nu il cauta la Chisinau, ci la Bucuresti (min. 37.05) (…) Acum Moscova a pierdut definitiv la Chisinau (min 37.55)”.
Alte idei la fel de interesante ascultati in emisiunea postata mai jos. Precizez ca interviul a avut loc inainte de vizita la Chisinau a Ministrului român de Externe, Cristian Diaconescu.

Download Embed Embed this video on your site