Dacii şi romanii s-au “luptat” din nou, la Roma, pentru spectatori

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Dacii şi romanii s-au “luptat” din nou, la Roma, pentru spectatori În perioada 7-9 octombrie a avut loc, la Villa Pamphili din Roma, "Batalia lui Traian împotriva dacilor". Este vorba de o reconstituire istorică a povestii Columnei lui Traian, monument construit în 113 din ordinul împaratului Traian cu basorelief în forma de spirală, care comemorează victoria lui în campania de cucerire a Daciei. La “batalia finala”- momentul culminant al manifestaţiei, au participat circa 2000 de spectatori, printre care şi primarul Romei, Gianni Alemanno.

 

Dim lights Embed Embed this video on your site

Initiativa evenimentului de la Villa Pamphili apartine lui Giorgio Franchetti, presedintele Asociatiei culturale S.P.Q.R. «Columna lui Traian povesteste foarte bine cele doua razboaie dacice. Tocmai de aceea am hotarât sa folosim acest monument pentru a povesti, a prezenta o perioada importanta din istoria poporului nostru. Poate ca multi nu cunosc acest episod, dar l-au vazut reprezentat în costume purtate de noi si poate vor deveni curiosi si vor citi, se vor documenta în plus dupa aceea asupra acestui moment important», explica Giorgio Franchetti.
Presedintele Asociatiei culturale a tinut sa sublinieze ca «aceasta este o sarbatoare a ambelor popoare. Am observat ca si voi aveti o frumoasa amintire despre împaratul Traian si consider ca este o ocazie deosebita pentru cele doua popoare pentru a sta împreuna. Voi în România îl cunoasteti bine pe Traian. Sunt mai multe monumente despre Traian în România decât în Italia», a mai constatat legionarul roman.
Decebal a fost reprezentat de Fabrizio Pirani, presedintele Asociatiei “Teuca Lingones” din Ferrara, care a participat la batalie cu aproximativ 30 de “daci”- printre ei nefiind nici un român.

Orgoliu de roman

La luptele care au avut loc în Villa Pamphili au participat aproximativ 150 de persone în costume. «Sunt grupuri care vin de la Roma, dar este si un grup care vine din Sardinia, iar un altul vine din nordul Italiei. Tabara seamana cu populatia legionara care era putin rasfirata pe vremuri, oricum nu era numai la Roma», explica Giorgio Franchetti referitor la participantii la lupte.
Din tabara nu lipsesc însa si femeile. «Exista si femei care se lupta, se apara. Sunt aproximativ 15 - 20 de femei bine înarmate, chiar rele, care se lupta, se apara», spune cu mândrie legionarul, care de 12 ani "face pe vechiul roman".
Întrebat de ce are pasiunea pentru Roma antica, presedintele Asociatiei culturale S.P.Q.R. raspunde ca «pentru cine traieste în acest oras, în care vin turisti din întreaga lume sa vada monumente, sa înteleaga istoria, noi care traim aici trebuie sa facem desigur ceva în plus fata de altii pentru a-l putea trai, pentru a reconstitui anumite momente istorice si pentru a-i face dupa aceea si pe altii sa se gândeasca la aceste episoade.»

Lectie “vie” de istorie

Giorgio Franchetti spune ca ceea ce face este un voluntariat. «Nu este nici un tip de câstig. Câstigul este cel moral, în sensul ca  ne place sa vedem ca lumea vine, se amuza, iar la finalul evenimentului face o fotografie cu tine si îti multumeste. Mi-a placut. Este un lucru bun. Noi consideram ca este un mod nu foarte plictisitor de a povesti istoria. La acesta maniera ajung toti pâna la urma. Nu este important cât a studiat o persoana. Vine, vede, iar ochiul ajunge chiar si acolo unde studiul nu ajunge. Chiar daca o persoana nu a studiat în mod special istoria, vede, întelege mai usor prin astfel de evenimente. Deci este o maniera mai putin plictisitoare de a atrage publicul si a-l pune în fata unei lectii de istorie», considera Giorgio Franchetti.
El a mai subliniat ca si-ar dori sa ajunga cu acest eveniment si în România, «pentru a desfasura batalia exact pe spatiul în care a avut loc în realitate cu mii de ani în urma. Speram ca cineva ne va auzi si ne va ajuta sa organizam acest eveniment pentru anul viitor în Dacia», încheie legionarul roman.

O carte despre Dacia

Reconstituirea bataliilor dintre romani si daci este facuta dupa povestirile scriitorului Andrea Frediani din cartea sa - lansata în 2009 - "Un eroe per l'impero romano" ("Un erou pentru Imperiul roman"), a carui actiune are loc chiar în Dacia, "vechea Românie" cum o defineste scriitorul.
Singurele informatii, de pe Columna lui Traian
Potrivit lui Andrea Frediani, aceea este perioada "în care Roma a atins maxima putere, deoarece a fost perioada în care Imperiul se afla la o înaltime maxima, dar este si perioada din care nu cunoastem prea multe, deoarece nu avem documente din acea vreme. Singurele informatii sunt cele care apar pe Columna lui Traian. Razboaiele lui Traian în Dacia le reconstituim dupa acele minunate imagini din basorelieful monumentului, din secventele descrise acolo".
Scriitorul subliniaza ca romanul sau a fost tradus în cinci limbi. "Sper sa fie tradus curând si în limba româna, deoarece nu cred ca despre Traian au fost scrise prea multe astfel de opere. Pe de alta parte este un roman despre care multi considera ca poate fi dezvoltat într-un film si nu ar fi rau sa ajunga si în tara voastra", concluzioneaza scriitorul Andrea Frediani.
Un material realizat de Cristiana Tudor, pentru Gazeta Româneasca, sub titlul original - “Primarul Alemanno a asistat la batalia dacilor cu romanii”.