Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor - http://noulcodcivil.just.ro

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor - http://noulcodcivil.just.ro Urmărind unul din scopurile activităţii sale, şi anume de a veni în sprijinul cetăţenilor în înţelegerea legilor care le guvernează relaţiile sociale, Ministerul Justiţiei lansează astăzi site-ul „Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor". Pe http://noulcodcivil.just.ro/ veţi putea afla - prin informare corectă, efectuată într-un limbaj acccesibil - modificările legislative aduse de noul Cod civil o dată cu intrarea lui în vigoare la data de 1 octombrie, moment deosebit de important nu doar pentru viaţa juridică din România, ci şi pentru societatea românească în ansamblul ei, pentru că oamenii sunt beneficiarii adevăraţi ai modernizării regulilor în baza cărora ne organizăm vieţile. Pe acest site veţi putea afla şi care sunt instituţiile din vechiul Cod civil (care datează de la 1864), preluate şi în noua reglementare.

 

Este important pentru cetăţean să înţeleagă legea, pentru că în fiecare zi, ceas, minut ia decizii care îi influenţează viaţa. Cu cât este mai bine informat, cu atât mai mult alegerile pe care le face îl pot duce mai aproape de visul său. De aceea, Ministerul Justiţiei şi-a asumat rolul de coordonator al proiectului de transmitere a informaţiilor „pe înţelesul tuturor", alături de partenerii săi: Uniunea Naţională a Barourilor din România, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti şi Consiliul de Mediere. Alături de Ministerul Justiţiei, reprezentanţii acestor profesii – cărora conducerea MJ le mulţumeşte şi pe această cale - au înţeles latura nobilă a misiunii de „traducere" a noului Cod civil şi de a-l aduce în casele oamenilor.

Astăzi aflaţi câteva lucruri noi despre testamente, consiliul de familie, divorţ, contracte, dar şi despre unul dintre cele mai frecvente cazuri întâlnite în practică: dobândirea proprietăţii prin accesiune. În perioada următoare, site-ul „Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor" va fi completat cu prezentări ale instituţiilor care au suscitat interesul publicului.

Totodată, vă informăm că în curând informaţiile postate pe acest site de popularizare vor putea fi accesate şi de pe paginile de internet ale partenerilor noştri.

Informaţii de backgound:

În afara platformelor de informare pe tema Codului civil realizate cu magistraţii şi personalul din sistemul judiciar, cu mediul de afaceri, Ministerul Justiţiei derulează un proiect mai larg dedicat cetăţenilor, în cadrul căruia se înscrie şi lansarea site-ului „Noul Cod civil, pe înţelesul tuturor". De asemenea, MJ a deschis de curând o pagină „Codul civil" – organizaţie guvernamentală şi în reţeaua de socializare Facebook, unde utilizatorii pot accesa informaţiile. Până acum, mesajele, notele postate pe această pagină au ajuns a fi vizionate de peste 50.000 de utilizatori Facebook.

Totodată va fi tipărită – în 80.000 de exemplare - o broşură cu principalele noutăţi legislative introduse prin acest Cod civil. Broşura urmează a fi difuzată, cu titlu gratuit, în cel mai scurt timp. Iar eforturile de popularizare a legislaţiei nu se vor opri aici, deoarece un lucru este cert: modernizarea şi succesul României nu pot avea loc în lipsa cetăţeanului bine informat.