De frica ca basarabenii se vor identifica ca romani comunistii si democratii resping un proiect de lege privind Identitatea națională

Ştiri multimedia
Imprimare PDF

 

De frica ca basarabenii se vor identifica ca romani comunistii si democratii resping un proiect de lege privind Identitatea naționalăModificarea legii privind actele de stare civilă propusă de deputatul liberal Ana Guțu a stârnit discuții contradictorii în ședința Parlamentului de la Chisinau de vineri, 25 februarie. Potrivit modificării legislative, fiecare cetățean al Republicii Moldova urma să-și aleagă identitatea națională în actele de stare civilă. Proiectul de lege a fost întors în comisie pentruîmbunătățire la inițiativa parlamentarilor comuniști, dar și a celor democrați, scrie Arena.md, preluata de romanian Global News.

Ana Guțu a explicat că în urma aprobării modificării la Legea privind actele de stare civilă, cetățenii urmau să-și aleagă singuri identitatea, astfel că cei care până în prezent în acte erau indentificați ca moldoveni, potrivit noii legi, puteau alege identitatea românească.

,,Nu vreau să cred că este un proces de deznaționalizare, însă proiectul pe care l-am propus este în deplin consens cu dreptul omului de a se identifica”, a subliniat deputatul Ana Guțu.

Deputatul Dumitru Diacov a spus că nu vrea să intre în polemică cu autorul inițiativei legislative și a propus amânarea proiectului pentru alte ședințe. ,,Noi nu vrem să avem un proiect care trezește atâtea dezbateri și emoții”, a comentat președintele de onoare al PDM.

La rândul său, Mihai Ghimpu s-a arătat revoltat de faptul că în aceeași ședință au fost întoarse două proiecte la solicitarea comuniştilor. ,,Eu îi înțeleg pe comuniști, ei au politica lui Lenin și Stalin, dar noi alianța ce politică avem în privința aceasta? Cine şi-a asumat actul guvernării în ţara asta?”, s-a indignat deputatul liberal.

Vedeti in continuare conferinta de presa a deputatului Ana Gutu.

Dim lights Download Embed Embed this video on your site .